Holladijee

relaxte schipperHier hier ben ik dus voor gemaakt! Lekker door de golven klieven, met de wind om mijn oren. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik weer iets doe. Het is vakantie en we zijn zowaar uit de jachthaven weg gevaren. Eerst naar Muiden, gewoon omdat de wind goed stond. Al vind ik dat de schipper er wel heel erg relaxed bijzit. Misschien bereidt hij zich voor op de nachttocht door Amsterdam.

Weekje op de Wal

lutra0

Even dacht ik dat het helemaal niet goed meer zou komen, het was niet de eigenaar zelf die de spullen dit jaar van de boot haalde, maar een aantal bemanningsleden die ik zo goed ken. Zelfs de motor werd er afgehaald door iemand anders. Nee, dat kan niet goed zijn met mijn eigenaar.

lutra4

Maar zoals altijd in mijn leven veranderde alles ineens weer. lutra3kleinSander kwam aan boord met een verse accu, de motor werd er aangehangen en zwoegend voeren wij naar de hijskraan. Ik merkte aan kleine dingen dat ik lang achter elkaar in het water had gelegen. Al was het alleen maar aan het spoor van algen en aangroei dat van van me af spoelde terwijl ik voer. Bij de kraan aangekomen werd ik getrakteerd op een heerlijke douche door de hogedrukspuit en mocht ik lekker en dagje staan drogen in de warme wind. Alle rommeltjes werden van mijn romp afgeschuurd en mijn onderwater gedeelte werd voorzien van een mooie zwarte kleur. De dag daarna werd mijn zijkant gepoetst en het dek schoongemaakt. Ik zie er weer piekfijn uit. Niet gedacht dat ik er deze zomer nog zo mooi bij zou kunnen liggen. Maandag ga ik weer in het water, dan wordt ook nog even de antenne vastgezet. Dan weet ik zeker dat mij niets meer kan gebeuren.

lutra1

Fotogeniek

moHet valt mij op dat er de laatste tijd vaak heel veel wind staat. Eerder deze week zette ik koers naar Volendam. Een heerlijke tocht met een lekker windje kracht vier. Toen ik de volgende dag koers zette naar Marken, had ik al een grote rif in het zeil. Eenmaal op Marken aangekomen lag ik er zelfs twee dagen verwaaid. Natuurlijk kun je varen met windkracht zes, maar het moet ook nog een beetje op vakantie lijken. Dus maar weer wat mooie foto's geschoten! Groot voordeel was wel dat we uiteindelijk prachtig halve wind in één stuk door terug konden zeilen naar Hoornpaard van marken

Voorjaar bleu's

voetjeHet begint een nare gewoonte te worden voor mijn eigenaar. De hele winter kan hij niets met mij omdat het zo koud is, op het moment dat het vaarseizoen weer begint, begint hij medisch te kwakkelen. Ja natuurlijk heeft hij al een nachtje geslapen op zijn boot, maar dat vond ik niet erg prettig. Een harde gipsen voet over mijn voordek… Het ziet er naar uit dat ik het rustig aan kan doen dit voorjaar. Gelukkig zijn de nachten nog koud zodat hij niet al te veel mist!

voor starters

Een website over de boot, waar begin je dan

verkocht

Bij de bouw op de werf, dan weet ik eigenlijk niet zo heel veel meer vanaf. Zeg nou zelf wat weet u nog van uw kleutertijd? Een ander mooi beginpunt zou mijn laatste eigenaar zijn. Maar ja laatste, dat klinkt wel heel erg definitief. Vaag herinner ik mij hoe we samen de eerste keer het IJsselmeer op voeren.uitzicht We vertrokken op een mooie dag uit de balk, daar had hij mij gevonden. Via de sluizen bij Stavoren meteen het diepe in en de oversteek naar Enkhuizen gemaakt. Enkhuizen ach ik weet het nog, niet op de eerste tocht maar ik lag er een keer met pech! Het leverde me een mooie nieuwe en vooral betrouwbare motor op. Zo heeft ieder plaatsje aan het IJsselmeer en ook aan het Markermeer wel een herinnering aan mij. De meeste herinneringen heb ik aan Hoorn, mijn thuishaven. Daar was het maar ik dit jaar mijn nieuwe midzwaard kreeg. En dat is wel een mooi moment om mijn verhalen te beginnen.

Bitter koud

rvs midzwaardVerdorie, zomers had ik nog op de wal gelegen, en was mijn hele midzwaard nog ontdaan van de mosseltjes die een goede werking belemmerde. En nou lag ik nog geen twee weken in het water over het hele ding werkte niet meer. Dus de hele winter weer op de kant en met wat handige hulp van een hele aardige buurman het midzwaard vervangen prachtig roestvrijstalen exemplaar. Op zich een prachtige klus, ware het niet dat het bitter koud was. De ijspegels hingen niet alleen aan mijn neus, maar ook aan die van de aardige buurman. De eerste vaartocht nadien was straight naar mijn box, en toen wachten, wachten op de eerste zeiltocht, op de eerste keer het zwaard proberen.

 

 

 

Verschrikkelijk voorjaar

waar ik niet op gerekend had, was de horror lente van 2013.IMAG0119 Kil, koud en er leek geen eind aan te komen. Toen het eindelijk mooi weer werd was de schipper druk bezig met verbouwingen in zijn eigen huis waardoor er geen zeil tijd was. De eerste echte vakantie was dan ook dat de school zomervakantie begonnen. Eindelijk echte mensen aan boord. Een beetje jammer dat er te veel wind stond om te zeilen, dus met knarsende tanden en klapperende kiel ging ik op de motor naar Edam. Daar klaarde het weer op zodat ik heerlijk kon zeilen naar het paard van Marken. Omdat de bestemming Muiden was, en de wind pal tegen… Weer op de motor! Maar toch het warme welkom in de Koninklijke jachthaven maakte een hoop goed. Daar hebben we een paar heerlijke weken doorgebracht met een lekkere dagtochtjes rondom Pampers en naar Almere. De laatste nacht was het erg druk in het vooronder, er schijnt een vriendje mee te gaan. Het plan was om sterren te gaan kijken op een verlaten deel van het Markermeer, maar helaas lieten de weersomstandigheden dat niet toe. Zodat we uiteindelijk heerlijk tot de thuishaven hebben gezeild. En daar lig ik nu weer, te wachten op het volgende verhaal: mijn leven is mesjogge…